Kulak çınlaması ya da tıptaki adı ile tinnitus gerçekte akustik bir uyaran olmaksızın, hastanın bir ses algılaması olarak tanımlanır.
Çoğu zaman çınlama gibi duyulan ses, bazen uğultu, çan, rüzgâr veya ıslık sesi, makine gürültüsü, hışırtı, nabız sesleri gibi tarif edilir. İşitme sisteminin en sık karşılaşılan belirtisidir.
Kulak çınlamasının nedenleri nelerdir?
Normal kulak çınlaması bir haftadan ve beş dakikadan az sürebilir.
Bu oldukça yaygın ve normaldir. Fakat patolojik çınlama belirtilen süreden daha uzun sürer, sürekli kulak çınlaması gibi durumlara genellikle işitme kaybı da eşlik eder.
Sadece hasta tarafından duyulan subjektif kulak çınlamasının pek çok nedeni olabilir. Bir kulak kirinin çınlamaya sebep olabileceği gibi, uzun süre yüksek ses maruz kalma, yabancı cisim, kulak zarında delinme, orta kulak iltihabı, orta kulakta sıvı birikmesi, iç kulak hücrelerinin zarar görmesi, orta kulakta bulunan kemiklerin eklemlerinde sertleşmesi de çınlamaya neden olabilmektedir.
Günümüzde yüksek sese maruz kalma ve işitme kaybı kulak çınlamasının en sık rastlanan nedeni olarak görülür.
Pek çok kişi farkında olmasa da kalabalık şehirlerde oluşan trafik ve şantiye gürültüsüne, endüstriyel gürültüye, güçlü alarm seslerine maruz kalmak kulak çınlamasını ve işitme kaybını tetikler.
Kulak çınlaması tedavisi nasıl olur?
Kulak çınlamanız devamlılık kazanmış ve artık sizi etkilemeye başlamışsa hiç vakit kaybetmeden KBB uzmanına başvurmalısınız. .
Tinnitus kulak çınlamasının sebebi muayene ve uygulanan tetkikler sonucunda belirlendikten sonra hasta hissedilen kulak çınlamasını ve çınlamanın etkilerini azaltma konusunda etkili olan terapi yöntemlerine yönlendirilir.
Tinnitusun tedavisindeki öncelikli amaç genellikle tinnitus kulak çınlamasını ortadan kaldırmak değil, hastanın kulak çınlamasını kontrol altına almasını ve çınlamanın etkileri ile başa çıkmasına yardımcı olmaktır.
İşitme Cihazı Kullanmak
Tinnitus kulak çınlamasının en çok rastlanan sebebi işitme kaybıdır.
İşitme kaybı doğru cihazlarla tedavi edilirse işitme kaybının ortaya çıkardığı kulak çınlaması da zaman içerisinde azalır ve kimi zaman tamamen ortadan kalkabilir.
Tinnitus kulak çınlaması yaşayan hastaları ; kulak çınlamasının tam olarak ne olduğu, hangi etkenlerin tinnitusa sebep olduğu ve kulak çınlaması sırasında uygulanabilecek rahatlama teknikleri konusunda eğiterek hastaların kulak çınlaması ile başa çıkmasını sağlamaktayız.
SES TERAPİSİ İLE KULAK ÇINLAMASINA ÇÖZÜM
Birçok işitme cihazı farklı şekillerde ses terapileri sunmaktadır.
Ses terapisi, kulak çınlamasının rahatsız edici seslerini maskelemek için ; seslerin devreye sokulması demektir.
İşitme cihazları, beyaz gürültü ve rahatlatıcı okyanus sesleri gibi rahatlatıcı sesler çalarak kulak çınlamanızı kontrol altına almanızda yardımcı olabilir. iPhone ve Android için geliştirilen işitme cihazınızda duyduğunuz sesleri dikkat çekmeden kontrol edebilirsiniz.
Sesleri, ihtiyacını duyduğunuz rahatlatıcı etkiyi verene kadar istediğiniz zaman ayarlayabilirsiniz. Ayrıca, sevdiğiniz müziği ve hatta rahatlama rehberlerini farklı cihazlardan işitme cihazınıza ileterek de kulak çınlamasını rahatlatabilirsiniz.
ASİL işitme cihazları olarak çınlama terapi özelliği olan birçok modeller ile hastalarımıza hizmet vermekteyiz.